Hozzávalók egy kisebb adaghoz (kb. egy tucat pogácsához):
- 250 gramm – 2 csésze – liszt
- Két és fél teáskanál sütőpor
- Egy evőkanál cukor
- Negyed teáskanál só
- Másfél teáskanál fokhagymapor
- 70 gramm felkockázott vaj
- 200 ml író
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
- Ízlés szerint akár sonkadarabokat is keverhetünk a tésztába
A tetejére:
- 2 evőkanál olvadt vaj
- 1 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 teáskanál apróra vágott, friss petrezselyem
- Negyed teáskanál só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, illetve béleljünk sütőpapírral egy tepsit.
- Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót, sütőport és fokhagymaport, majd adjuk hozzá, s dolgozzuk el a vajat.
- A reszelt sajtot és az írót már csak éppen hogy keverjük el a masszával, ha túlkeverjük ezen a ponton, a tészta nem lesz annyira omlós, kellemes állagú.
- A tésztát nem kell nyújtani, szaggatni sem: csupán két nagyobb evőkanál segítségével kanalazzunk pogácsa formákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ízlés szerint még egy adag sajtot szórhatunk rájuk.
- Süssük a pogácsákat kb. negyed óra-húsz percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
- Amíg a pogácsák sülnek, készítsük el a tetejére a fűszeres vajat! Ehhez keverjük össze az olvasztott vajat, a petrezselymet, a fokhagymát és a sót, s egy kis lábasban melegítsük őket egy percig.
- Az elkészült pogácsákat hagyjuk egy picikét hűlni, de még melegen kenjük le őket a fűszeres vajjal.
Nézze meg videón is!