Egy csésze bodzagyümölcsben átlagosan 870 milligramm A-vitamin, 406 milligramm kálium, 52,2 milligramm C-vitamin, 9 milligramm folsav, 55 milligramm kalcium és 2,32 milligramm vas található, s emellett 10,2 grammnyi élelmi rostot is elfogyaszthatunk egy ekkora mennyiséggel – írja a MedicalNewsToday.
Egyes korábbi kutatások emellett azt látszanak igazolni, hogy a bodza nátha és influenza esetén is némi enyhülést nyújthat – így például egy 2010-es tanulmány szerint a bodzabogyónak antioxidáns és vírusölő hatása lehet, míg egy másik kutatás során a bodzás szirup hatására a meghűléses és náthás panaszok enyhülését figyelték meg. Olyan tanulmány is akadt, amelyben azt vélték felfedezni, hogy a bodzabogyó a repülőgéppel utazók esetében a náthához hasonló tünetek kialakulását hátráltatja.
A bodzabogyóban sok flavonoid is található, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírhat, így vélekedések szerint hasznos segítség lehet arclemosóként használva a bőr egészségének megőrzésében az azt károsító szabad gyökök elleni jótékony hatása miatt. Egyesek szerint a pattanások ellen is alkalmas lehet a bodza.
Továbbra is a bőr egészségénél maradva, érdemes megemlíteni, hogy A-vitamin tartalmának köszönhetően a bőr fiatalságát is segíthet megőrizni a bodzabogyó.