Hozzávalók egy nagyobb adag hagymakarikához:
- Egy nagy fej vöröshagyma megpucolva, fél-háromnegyed centiméteres szeletekre vágva;
- Egy csésze finomliszt;
- 1/3 csésze keményítő;
- Fél kiskanál fokhagyma por;
- Egy kiskanál oregánó;
- Egy egész, közepes méretű (M) tojás;
- 1,5 evőkanál só;
- Egy kiskanál őrölt, füstölt pirospaprika (aki csípősen szereti, használhat csípős piros paprikát is);
- Háromnegyed csésze tej;
- Olaj a sütéshez;
- Ha ropogósra szeretnénk, akkor még 1,5 csésze panírmorzsára is szükség lesz.
Elkészítés:
- Egy közepes/nagy méretű tálban keverjük össze a keményítőt, a lisztet, a fokhagymaport, a paprikát, a sót és az oregánót, majd fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojást és a tejet, de közben ügyeljünk rá, hogy ne keletkezzenek csomók.
- Vágjuk a megpucolt vöröshagymát kb. 5-7 milliméter vastagságú szeletekre, majd óvatosan válasszuk őket karikákra.
- Mártsuk a hagymakarikákat a lisztes masszába, csepegtessük le a felesleges tésztát, majd tegyük félre, vagy kezdjük sütni máris őket.
- Amennyiben különösen ropogós csemegére vágyunk, úgy egy másik tálba töltsünk panírmorzsát, s még ebben is forgassuk meg a hagymákat.
- Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd süssük ki benne a hagymakarikákat. Ez nagyjából 2-3 percet vesz igénybe, s akkor lesznek jók a karikák, ha mindkét oldaluk aranybarnára sül.
- Ezután szedjük őket egy törlőpapírral bélelt tálra, ahol lecsepeghet a felesleges olaj.
- Tálalhatjuk burgonyapürével, rizzsel, de akár önmagában (vagy valamilyen mártogatós szósszal) csemegeként is. Hamburger és hasábburgonya mellé a legelterjedtebb választás a hagymakarika, de jó, ha tudjuk, hogy így tálalva azért nem a legegészségesebb menüt fogyasztjuk...