hirdetés
Életmód

A karácsonyi asztal királynője lehet a croquembouche

A croquembouche (avagy Croque en Bouche) egy nagyon látványos és kétségkívül fejedelmi megjelenésű francia desszert, amely méltó éke lehet bármely karácsonyi asztalnak.

A karácsonyi asztal királynője lehet a croquembouche
hirdetés

Ennek a desszertnek sokan nem nagyon mernek nekilátni – mármint, nem az elfogyasztásának, hanem az elkészítésének! –, mivel tartanak tőle, hogy egy ilyen pompás megjelenésű finomságot bizonyára csakis rengeteg munka árán és sok-sok tapasztalattal lehet elkészíteni.

Valójában azonban némi gyakorlat már elég lehet a sikerhez, ráadásul a hozzávalók nagy része is olyan, amit sokan megtalálhatnak otthon, különösen az ünnepek közeledtével. A croquembouche alapját égetett tészta képezi, ebbe kerül a krém, valamint fontos eleme még a roppanós karamell is.

Hozzávalók – egy 27 cm magas, alul 10 cm átmérőjű – gúla elkészítéséhez, illetve az elkészítés lépései:

A tésztához

hirdetés
  • 250 milliliter (kb. egy csésze) víz
  • 75 gramm vaj
  • 160 gramm (kb. egy csésze (finomliszt)
  • 4 darab tojás

Elkészítés

Melegítsük el a sütőt 220 fokra.

Egy lábasban melegítsük a vízzel olvadásig a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergessük addig, amíg besűrűsödik egy kifejezetten keményebb masszává, ami már viszonylag könnyen elválik az edény falától.

Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindannyiszor alaposan elkeverve.

Egy habzsákkal nyomjunk a tésztából kis golyócskákat egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A kis fánkgolyókat süssük 20 percig.

By Eric Baker - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4120063

A krémhez

  • 2 csésze (kb. 500 milliliter) tej
  • Négy tojás sárgája
  • Háromnegyed csésze (kb. 165 gramm cukor)
  • Egy teáskanál vanília kivonat
  • Három evőkanál liszt

Elkészítés

A tojássárgájákat a cukorral keverjük világos sárga, homogénebb masszává.

Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a vanília kivonatot, és keverés mellett apránként adjuk hozzá a forró tejet a tojáshoz.

Ezután melegítsük addig a tojásos keveréket, amíg az besűrűsödik.

A karamellhez és angyalhajhoz

  • 150 milliliter (kb. fél csésze) + 1 evőkanál és egy teáskanál víz
  • 450 gramm (kb. 2 csésze) cukor
  • 1 evőkanál kukoricaszirup vagy glükózszirup

Elkészítés

A cukrot nagy láng felett olvasszuk meg egy lábasban folyamatos kevergetés mellett a vízzel és a sziruppal, s közben egy nedves cukrászecsettel szedjük le a lábas oldalára került cukrot. Egy ideig hagyjunk fel a kevergetéssel, és várjuk meg, amíg a cukor barnulni kezd, aztán tegyük is félre.

Az angyalhaj elkészítéséhez a forró karamellmasszába mártsunk egy villát vagy egy levágott végű habverőt, és (tapadásmentes) sütőpapírral bélelt tepsire óvatosan forgassunk vékony karamell-szálakat ennek segítségével.

Végül...

A fánkgolyókat töltsük meg a már lehűlt krémmel. A sütemény összeállításához használhatunk erre készült szilikonformát, próbálhatjuk egyesével piramis formába rendezni a fánkokat, vagy egy papír segítségével magunk is megalkothatjuk a gúlaformát. Egy azonban bizonyos: a fánkokat a karamellszirup tartja majd össze, amit akár cukrászecsettel is rájuk kenhetünk.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés