Ennek a desszertnek sokan nem nagyon mernek nekilátni – mármint, nem az elfogyasztásának, hanem az elkészítésének! –, mivel tartanak tőle, hogy egy ilyen pompás megjelenésű finomságot bizonyára csakis rengeteg munka árán és sok-sok tapasztalattal lehet elkészíteni.
Valójában azonban némi gyakorlat már elég lehet a sikerhez, ráadásul a hozzávalók nagy része is olyan, amit sokan megtalálhatnak otthon, különösen az ünnepek közeledtével. A croquembouche alapját égetett tészta képezi, ebbe kerül a krém, valamint fontos eleme még a roppanós karamell is.
Hozzávalók – egy 27 cm magas, alul 10 cm átmérőjű – gúla elkészítéséhez, illetve az elkészítés lépései:
A tésztához
- 250 milliliter (kb. egy csésze) víz
- 75 gramm vaj
- 160 gramm (kb. egy csésze (finomliszt)
- 4 darab tojás
Elkészítés
Melegítsük el a sütőt 220 fokra.
Egy lábasban melegítsük a vízzel olvadásig a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergessük addig, amíg besűrűsödik egy kifejezetten keményebb masszává, ami már viszonylag könnyen elválik az edény falától.
Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindannyiszor alaposan elkeverve.
Egy habzsákkal nyomjunk a tésztából kis golyócskákat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A kis fánkgolyókat süssük 20 percig.
By Eric Baker - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4120063
A krémhez
- 2 csésze (kb. 500 milliliter) tej
- Négy tojás sárgája
- Háromnegyed csésze (kb. 165 gramm cukor)
- Egy teáskanál vanília kivonat
- Három evőkanál liszt
Elkészítés
A tojássárgájákat a cukorral keverjük világos sárga, homogénebb masszává.
Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a vanília kivonatot, és keverés mellett apránként adjuk hozzá a forró tejet a tojáshoz.
Ezután melegítsük addig a tojásos keveréket, amíg az besűrűsödik.
A karamellhez és angyalhajhoz
- 150 milliliter (kb. fél csésze) + 1 evőkanál és egy teáskanál víz
- 450 gramm (kb. 2 csésze) cukor
- 1 evőkanál kukoricaszirup vagy glükózszirup
Elkészítés
A cukrot nagy láng felett olvasszuk meg egy lábasban folyamatos kevergetés mellett a vízzel és a sziruppal, s közben egy nedves cukrászecsettel szedjük le a lábas oldalára került cukrot. Egy ideig hagyjunk fel a kevergetéssel, és várjuk meg, amíg a cukor barnulni kezd, aztán tegyük is félre.
Az angyalhaj elkészítéséhez a forró karamellmasszába mártsunk egy villát vagy egy levágott végű habverőt, és (tapadásmentes) sütőpapírral bélelt tepsire óvatosan forgassunk vékony karamell-szálakat ennek segítségével.
Végül...
A fánkgolyókat töltsük meg a már lehűlt krémmel. A sütemény összeállításához használhatunk erre készült szilikonformát, próbálhatjuk egyesével piramis formába rendezni a fánkokat, vagy egy papír segítségével magunk is megalkothatjuk a gúlaformát. Egy azonban bizonyos: a fánkokat a karamellszirup tartja majd össze, amit akár cukrászecsettel is rájuk kenhetünk.