Hozzávalók egy 20 centiméteres tortaformához:
Az áfonyás töltelékhez
- 300 gramm áfonya
- 50 gramm cukor (kb. negyed csésze)
- Egy evőkanál citromlé
A tésztához
- 200 gramm oreo
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- Egy citrom reszelt héja
A fehércsokis sajtréteghez
- 200 gramm fehér csokoládé apróra törve
- 61 gramm habtejszín + 240 gramm hideg, 35 százalékos zsírtartalmú tejszín
- 550 gramm szobahőmérsékletű krémsajt
- Negyed csésze porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 5 grammnyi zselatinpor
- 2 evőkanál hideg víz
A tálaláshoz: friss áfonyák
Elkészítés:
- Először lássunk neki az áfonyadzsem elkészítéséhez. Ehhez egy kisebb lábasban 10 percig alacsony hőfokon főzzük az összetevőket, majd ha már besűrűsödött a dzsem, tegyük félre, s hagyjuk lehűlni.
- A morzsaréteg elkészítéséhez béleljük fóliával egy 20 centiméteres tortaforma széleit és alját. Az oreo sütiket dolgozzuk morzsássá egy robotgépben, majd adjuk hozzá a vajat és a citromlét, s dolgozzuk egybe. Ezt a masszát nyomkodjuk a tortaforma aljára egy kanál hátsó részének a segítségét igénybe véve.
- Tegyük hűtőbe egyelőre a morzsát, közben pedig lássunk neki a krémsajtos réteg elkészítésének. Ehhez olvasszuk fel a csokit 4 evőkanálnyi tejszínnel egy kisebb, hőálló tálban víz felett kevergetve, azután pedig hagyjuk őket szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- A zselatint a csomagoláson olvasható instrukcióknak megfelelően oldjuk fel hideg vízben, s hagyjuk állni 5-10 percig.
- Egy nagy tálban keverjük simára a krémsajtot, s adjuk hozzá a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliakivonatot, legvégül pedig a csokis masszát.
- A zselaint meleg, de semmiképpen nem forró vízben oldjuk fel, és óvatosan keverjük össze a sajtos keverékkel, majd egy másik tálban a maradék tejszínt verjük habosra, és óvatosan keverjük össze a két tál tartalmát.
- Helyezzük először a krém egyharmadát a kekszes alapra, majd kanalazzunk rá a dzsemből. Ezt újabb sajtos réteg követi, majd ismét dzsemmel kell fedni a réteget.
- Tegyük 4-6 órára hűtőbe a sütit, tálalás előtt pedig díszítsük gazdagon áfonyával.