hirdetés
Életmód

Ezeket a pozitív változásokat tapasztalhatja, aki lenmagot eszik

A lenmag napjainkban egyre népszerűbb eledel, egyrészt a vegánok körében, akik a sütés-főzés során a tojást tudják helyettesíteni vele, másrészt pedig azért, mert más táplálékokhoz hasonlóan ez is egyfajta „szupereledelnek” lett kikiáltva. De vajon ténylegesen milyen hasznunk származhat abból, ha rendszeresen eszünk egy-egy normál adagot ebből a talán még mindig nem túl elterjedt eledelből?

Ezeket a pozitív változásokat tapasztalhatja, aki lenmagot eszik
hirdetés

A lenmag, mint megannyi más növényi eledel, magas antioxidáns-tartalommal bír, amelyek a szervezetben található úgynevezett szabad gyökök „semlegesítése” révén fejhetik ki sokrétű jótékony hatásukat. Különösen a lignánok – egyfajta polifenol – mennyisége kiemelkedő a lenmagban. Ehhez jön még hozzá a kis magvak jól ismert, emésztést segítő hatása is, amely a kiemelkedő rosttartalomnak köszönhető.

A MedicalNewsToday cikke szerint a lenmagjavíthatja a koleszterinszintet, illetve jót tesz a szív- és érrendszer egészségének. Ez annak köszönhető, hogy omega-3-zsírsavak, rost, sőt, lignánok is találhatóak a magban, amelyek egyaránt kedveznek a szív egészségének. Ezt a három tápanyagot egészítik ki a lenmagban a fitoszterolok, amelyek szerkezete a koleszterinéhez hasonló, azonban ezek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a bélrendszerben – így csökkentve a „rossz” fajta, vagyis az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjét a szervezetnek.

Emellett az ízületi gyulladások, bántalmak ellen is némi védő hatást nyújthat a lenmag rendszeres fogyasztása a benne található linolénsav miatt, de ennek alátámasztására még nem igazán születtek megbízható tanulmányok.

Újabb lehetséges pozitív hatása a lenmagfogyasztásnak, hogy – legalábbis egy 2007-es tanulmány szerint – mérsékelheti a menopauza után jelentkező hőhullámok gyakoriságát és súlyosságá****t is a lenmag fogyasztása az ösztrogénterápiában nem részesülő nők esetében. Igaz, egy 2012-es kutatás során már nem figyeltek meg érdemi hatásokat, amelyeket a lenmagnak tulajdonítottak volna.

hirdetés

A lenmag tanulmányok szerint a vércukor-szint karbantartását is támogathatja, illetve csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát is, mint például a 2-es típusú diabétesz. Azt viszont nem tudni, hogy a már kialakult cukorbetegség tüneteit enyhíti-e, s ha igen, mennyire, a lenmag rendszeres fogyasztása.

Végezetül pedig: a lenmag egyik legismertebb hatása, hogy – ha mellé sok vizet, folyadékot is fogyasztunk – segít elkerülni a székrekedést, és támogatja az emésztést. Ez alighanem legnagyobbrészt a benne található igen sok rostnak köszönhető, azonban érdekes módon a témában még nem igazán készültek olyan tanulmányok, amelyek alátámasztanák, hogy valóban hatékony a székrekedés ellen a lenmag.

Sőt, aki csak addig jut el, hogy sok lenmagot eszik, és nem iszik hozzá elég vizet, az akár még azt is tapasztalhatja, hogy makacsabbá válik a székrekedés, hiszen elméletileg éppen azáltal fejti ki az emésztést támogató hatását e mag, hogy a benne található, vízben nem oldódó élelmi rostok kis „csomókat” képezve lényegében kitisztítják a bélrendszert. Ha ezek ahelyett, hogy távoznának, nagyobb csomókká növik ki magukat, akkor a helyzet belátható módon csak tovább romlik.

Ráadásul ha valaki túl nagy mennyiségű lenmagot vagy lenmagolajat fogyaszt, akár émelygést, hányingert is tapasztalhat.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés