A panna cotta a nyár egyik legszuperebb desszertje, hiszen nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, ráadásul a végeredmény is egy könnyed és hűs finomság lesz, amely egy tetszetős üvegpohárban kínálva ráadásul rendkívül pompás látványt is nyújt.
Hozzávalók – négy adaghoz
A tejes-tejszínes réteghez:
- 200 milliliter tej
- 200 milliliter tejszín
- 5-6 gramm zselatinpor
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
A málnás szószhoz:
- 450 gramm málna
- 2 evőkanál víz
- 70 gramm cukor
Elkészítés:
- A zselatinpor csomagolásán írtaknak megfelelően oldd fel a zselatint! Ha másként nem írják, úgy 5 gramm zselatinhoz 2 evőkanál hideg víz kell, amely 5-10 perc alatt kemény állagú kis réteggé szilárdul a pohárkában vagy edényben, amelyet ehhez használsz.
- Egy lábasban melegítsd fel a tejszínt, tejet és cukrot, de ügyelj arra, hogy ne forrjon, csak meleg legyen. Amikor a cukor feloldódik, vedd le a gázról a lábast, add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd hűlni kb. öt percig, vagy amíg langyosra hűl, s csak aztán add hozzá a zselatint. Fontos, hogy ha túl forró a tejszínes folyadék, akkor később nem fog megszilárdulni a zselatin.
- A lábasba helyezett zselatint kavargasd, míg teljesen feloldódik, majd pedig töltsd tetszőleges poharakba a zselatinos tejet, és helyezd nagyjából négy órára, vagy ha teheted, picit tovább a hűtőre.
- A málnás szósz elkészítéséhez mosd meg és szükség esetén tisztítsd is a gyümölcsöt, majd egy lábasban melegítsd azt fel vízzel és cukorral. Miután forrni kezd, távolítsd is el a tűzről.
- Ha lehűlt kissé a szósz, turmixold össze, majd igény szerint le is szűrheted. Ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt, hűtőbe teheted, s a tálalás előtt töltsd a panna cotta tetejére a szószt.