hirdetés
Életmód

Fűszeres, gyömbéres mézeskalács, ami dekorációnak és csemegének is kiváló

A mézeskalács kiváló csemege, no és persze dekorációnak sem utolsó, a karácsony közeledtével pedig érdemes lehet találni egy olyan receptet, ami beválik, hogy így az ünnepi asztalra már biztosan tökéletes mézeskalácsok kerüljenek.

Fűszeres, gyömbéres mézeskalács, ami dekorációnak és csemegének is kiváló
hirdetés

A mézeskalács illata, csinosítgatása, megjelenése, no és persze jellegzetes ízvilága szervesen hozzátartozik a téli ünnepekhez, így aztán aligha maradhat ki ez a nagyszerű csemege a karácsonyi receptgyűjteményekből. Alább bemutatunk egy olyan mézeskalács-receptet, amelynek a kevésbé gyakorlott szakácsok is nekiláthatnak, s a siker számukra is szinte garantált lesz.

Hozzávalók (kb. 30 mézeskalács figurához):

  • 2,5 csésze liszt
  • Fél csésze sötétbarna cukor
hirdetés
  • Fél teáskanál só
  • Fél teáskanál fahéj
  • Egy teáskanál őrölt gyömbér
  • Negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 110 gramm vaj
  • Negyed csésze mézes
  • Egy közepes méretű tojás
  • Egy teáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • Egy csésze porcukor
  • Egy-két evőkanál tej
  • Fél teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a cukrot, míg krémes állagot kapunk, majd adjuk hozzá a mézet és a vaníliakivonatot is. Az így kapott masszába keverjük bele alaposan a tojást is.
  1. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket, valamint a szódabikarbónát.
  1. Ezután keverjük össze a két tál tartalmát, és dolgozzuk egybe őket, amíg homogén állagú tésztalabdacsot kapunk. Ezt fedjük fóliával, és tegyük fél órára a hűtőbe.
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk két tepsit sütőpapírral.
  1. Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra. Aki ropogósan szereti, annak érdemes a 2, aki puhábban, annak a 3 centiméteres vastagságot választania. A kinyújtott tésztából szaggassunk formákat, a megmaradó tésztát pedig gyúrjuk újra, és tegyünk vele hasonlóképpen, mint az eredeti tésztalabdaccsal.
  1. Ha készen vannak a formák, helyezzük őket a tepsikre, némi helyet hagyva közöttük.
  1. Süssük a mézeskalács figurákat 7-10 percig, majd két percre tegyük őket egy rácsra, ahol lehűlhetnek.
  1. Ezután dekorálhatjuk őket a cukros masszával, amelyet egészen egyszerűen az alapanyagok összekeverésével készíthetünk el.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés