A mézeskalács illata, csinosítgatása, megjelenése, no és persze jellegzetes ízvilága szervesen hozzátartozik a téli ünnepekhez, így aztán aligha maradhat ki ez a nagyszerű csemege a karácsonyi receptgyűjteményekből. Alább bemutatunk egy olyan mézeskalács-receptet, amelynek a kevésbé gyakorlott szakácsok is nekiláthatnak, s a siker számukra is szinte garantált lesz.
Hozzávalók (kb. 30 mézeskalács figurához):
- 2,5 csésze liszt
- Fél csésze sötétbarna cukor
- Fél teáskanál só
- Fél teáskanál fahéj
- Egy teáskanál őrölt gyömbér
- Negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 110 gramm vaj
- Negyed csésze mézes
- Egy közepes méretű tojás
- Egy teáskanál vaníliakivonat
A díszítéshez:
- Egy csésze porcukor
- Egy-két evőkanál tej
- Fél teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a cukrot, míg krémes állagot kapunk, majd adjuk hozzá a mézet és a vaníliakivonatot is. Az így kapott masszába keverjük bele alaposan a tojást is.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket, valamint a szódabikarbónát.
- Ezután keverjük össze a két tál tartalmát, és dolgozzuk egybe őket, amíg homogén állagú tésztalabdacsot kapunk. Ezt fedjük fóliával, és tegyük fél órára a hűtőbe.
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk két tepsit sütőpapírral.
- Nyújtsuk ki a tésztát nagyjából 2-3 milliméter vastagságúra. Aki ropogósan szereti, annak érdemes a 2, aki puhábban, annak a 3 centiméteres vastagságot választania. A kinyújtott tésztából szaggassunk formákat, a megmaradó tésztát pedig gyúrjuk újra, és tegyünk vele hasonlóképpen, mint az eredeti tésztalabdaccsal.
- Ha készen vannak a formák, helyezzük őket a tepsikre, némi helyet hagyva közöttük.
- Süssük a mézeskalács figurákat 7-10 percig, majd két percre tegyük őket egy rácsra, ahol lehűlhetnek.
- Ezután dekorálhatjuk őket a cukros masszával, amelyet egészen egyszerűen az alapanyagok összekeverésével készíthetünk el.