hirdetés
Életmód

Fűszerezd meg a farsangot ezzel a fahéjas-almás töltött fánkkal!

A farsangi időszak egyik elengedhetetlen fogása a fánk, de természetesen nem kell mindig kizárólag a hagyományos szalagos változatot elkészíteni. A sok-sok érdekes és ízletes fánkvariáció közül kellemes, almás-fahéjas ízeivel emelkedik ki az, amelyet alább bemutatunk.

Fűszerezd meg a farsangot ezzel a fahéjas-almás töltött fánkkal!
hirdetés

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2,5 csésze finomliszt
  • Fél teáskanál só
hirdetés
  • 1 evőkanál barnacukor
  • Fél-egy evőkanál friss, reszelt citromhéj
  • 15 gramm friss élesztő
  • Egy teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 180 ml langyos víz
  • Egy tojás

Az almás töltelékhez:

  • 3-4 darab közepes méretű alma megpucolva és apró darabokra vágva
  • Egy fél citrom leve
  • 2 evőkanál barna cukor
  • Fél teáskanál őrölt fahéj
  • Negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • Egy csipet őrölt szegfűszeg
  • 80 ml víz

A fánkok tetejére

  • Fél csésze cukor
  • Egy teáskanál fahéj

Elkészítés:

1.. A fánktészta elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és cukrot, míg egy kisebb tálban keverjük a cukrot és az élesztőt negyed csésze langyos-meleg (de nem forró) tejhez. Ezt, ha már felfutott, adjuk a liszthez, majd tegyük a tésztába a tojást, az olajat és a tej fennmaradó részét, és dagasszuk addig, amíg a tészta már könnyedén elválik az edény falától.

  1. Ezután fedjük le, és egy meleg helyen hagyjuk megkelni egy óra alatt.
  1. Az almás töltelék elkészítéséhez helyezzük egy lábasba az almát, cukrot, citromlét, fűszereket és a vizet, és kb. 20 percig kis lángon főzzük mindezt, amíg az alma megpuhul.
  1. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 centiméter vastagságúra a tésztát, és szaggassunk ki nagyobbacska, kör alakú fánkokat, a megmaradt tésztát pedig gyúrjuk össze, és hasonlóképpen szaggassuk ki.
  1. Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire a fánkokat egymástól távolabb, takarjuk le őket egy konyharuhával, majd pedig pihentessük őket fél órán át. Közben keverjük össze egy pohárkában vagy kis tálban a cukrot és a fahéjat.
  1. Egy serpenyőben kezdjünk olajat forrósítani, és süssük ki benne a fánkokat úgy, hogy mindkét oldaluk szép aranybarnára süljön. Ezután vegyük ki és papírtörlővel szabadítsuk meg az olaj nagyjától a fánkokat.
  1. Míg még melegek, forgassuk meg őket a fahéjas cukorban, s végezetül töltsük meg őket egy habzsák segítségével az almás töltelékkel.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/i6fw43n_b9I" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés