Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 csésze finomliszt
- Fél teáskanál só
- 1 evőkanál barnacukor
- Fél-egy evőkanál friss, reszelt citromhéj
- 15 gramm friss élesztő
- Egy teáskanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 180 ml langyos víz
- Egy tojás
Az almás töltelékhez:
- 3-4 darab közepes méretű alma megpucolva és apró darabokra vágva
- Egy fél citrom leve
- 2 evőkanál barna cukor
- Fél teáskanál őrölt fahéj
- Negyed teáskanál őrölt szerecsendió
- Egy csipet őrölt szegfűszeg
- 80 ml víz
A fánkok tetejére
- Fél csésze cukor
- Egy teáskanál fahéj
Elkészítés:
1.. A fánktészta elkészítéséhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és cukrot, míg egy kisebb tálban keverjük a cukrot és az élesztőt negyed csésze langyos-meleg (de nem forró) tejhez. Ezt, ha már felfutott, adjuk a liszthez, majd tegyük a tésztába a tojást, az olajat és a tej fennmaradó részét, és dagasszuk addig, amíg a tészta már könnyedén elválik az edény falától.
- Ezután fedjük le, és egy meleg helyen hagyjuk megkelni egy óra alatt.
- Az almás töltelék elkészítéséhez helyezzük egy lábasba az almát, cukrot, citromlét, fűszereket és a vizet, és kb. 20 percig kis lángon főzzük mindezt, amíg az alma megpuhul.
- Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 centiméter vastagságúra a tésztát, és szaggassunk ki nagyobbacska, kör alakú fánkokat, a megmaradt tésztát pedig gyúrjuk össze, és hasonlóképpen szaggassuk ki.
- Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire a fánkokat egymástól távolabb, takarjuk le őket egy konyharuhával, majd pedig pihentessük őket fél órán át. Közben keverjük össze egy pohárkában vagy kis tálban a cukrot és a fahéjat.
- Egy serpenyőben kezdjünk olajat forrósítani, és süssük ki benne a fánkokat úgy, hogy mindkét oldaluk szép aranybarnára süljön. Ezután vegyük ki és papírtörlővel szabadítsuk meg az olaj nagyjától a fánkokat.
- Míg még melegek, forgassuk meg őket a fahéjas cukorban, s végezetül töltsük meg őket egy habzsák segítségével az almás töltelékkel.