Hozzávalók:
- Háromnegyed csésze langyos víz, benne elkeverve egy kiskanál cukor
- Három csésze (380 gramm) liszt + a dagasztás során szükséges mennyiség, ami 1-2 evőkanálnyi is lehet
- 4,5 evőkanál cukor
- Fél csomag élesztő
- Három nagy méretű tojás sárgája
- 4,5 evőkanál olvasztott, majd kissé hűlni hagyott vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 teáskanál rum
- Egy pici só
- Növényi olaj a sütéshez
- A töltelékhez egy csésze sárgabarack lekvár
- Porcukor a tetejére
Elkészítés:
- Futtassuk fel a tejben az élesztőt.
- Keverjük össze egy nagy tálban a tojássárgákat, a kézmelegre hűlt olvasztott vajat, a rumot, a vaníliát, a sót és a felfuttatott élesztőt, majd adjuk hozzá a liszt felét, és keverjük el alaposan a többi összetevővel. Ezt követően keverjük hozzá a maradék lisztet is, és dolgozzuk el, amíg egy ragacsos masszát nem kapunk.
- Lisztezett kézzel kezdjük befelé „hajtogatni” a tészta széleit, ismételjük ezt párszor, és ha túl ragacsos lenne a tészta, még mehet bele 1-2 evőkanál liszt, de több semmiképpen. Ha már nem ragacsos túlzottan a tészta, kezdjük addig dagasztani, amíg már szépen el tudjuk választani a tál falától – ez 5-10 percet is igénybe vehet.
- Vajazzunk ki egy tiszta tálat, és tegyük át ebbe a tésztát, majd egy meleg helyen letakarva várjuk meg, amíg nagyjából kétszeresére kel. Ez – a hőmérséklettől függően – akár 1,5 órát is igénybe vehet, de hűvös helyen persze ennél is tovább tarthat a kelés.
- Következhet a nyújtás! A tálat megfordítva tessékeljük ki a megkelt tésztát egy finoman lisztezett felületre, majd nyújtsuk óvatosan (ügyelve arra, hogy a levegőt ne préseljük ki belőle) nagyjából másfél centiméteres, esetleg picit nagyobb vastagságúra a tésztát.
- Egy tepsit vagy tálcát béleljünk sütőpapírral, és helyezgessük ebbe a kör alakú kiszúróval vagy pohár szájával kiszaggatott fánkokat. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és ismételjük a folyamatot, amíg minden tészta el nem fogyott.
- Fedjük tiszta konyharuhával a fánkokat egy meleg helyen 30-45 percig, hogy ismét megkeljenek. Ha ennyi idő alatt nem kelnek meg nagyobb labdacsokká, akkor bizony még várni kell, azonban az sem jó, ha túlkelnek, mert akkor ismét csak összeeshetnek.
- Ha már láthatóan megkeltek a fánkok, negyed óráig hagyjuk őket letakaratlanul, hogy egy leheletnyi vékony „kéreg” képződjön rajtuk.
- Ezt követően már mehetnek is a forró olajba, ahol közepes hőfokon mindkét oldalukat szép aranybarnára kell sütni. Ez nagyjából másfél-két percet vesz igénybe.
- A kész fánkokat helyezzük papírtörlővel bélelt tálba, majd hagyjuk kissé lehűlni. Eközben a lekvárt kanalazzuk egy habzsákba, s egy pálcikával fúrjunk lukacskát a fánk oldalába. Ebbe helyezzünk a lekvárból.
- Végül hintsük porcukorral a fánkokat, s már fogyaszthatjuk is őket.