hirdetés
Életmód

Így készítheted a farsang kedvencét, a szalagos fánkot

A szalagos fánk a farsangi időszak egyik legfinomabb és legjellegzetesebb édessége, és noha a kelesztés igénybe vesz némi időt, bőven megéri ezzel bajlódni, hiszen a végeredmény egy csodálatosan finom eledel lesz. Mi egy olyan változatot mutatunk be, amely sárgabarack lekvárral van töltve, de kis módosítással azok számára is jó kiindulási alap lehet, akik inkább a fánk tetejére szeretik halmozni a lekvárt.

Így készítheted a farsang kedvencét, a szalagos fánkot
hirdetés

Hozzávalók:

  • Háromnegyed csésze langyos víz, benne elkeverve egy kiskanál cukor
  • Három csésze (380 gramm) liszt + a dagasztás során szükséges mennyiség, ami 1-2 evőkanálnyi is lehet
  • 4,5 evőkanál cukor
hirdetés
  • Fél csomag élesztő
  • Három nagy méretű tojás sárgája
  • 4,5 evőkanál olvasztott, majd kissé hűlni hagyott vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál rum
  • Egy pici só
  • Növényi olaj a sütéshez
  • A töltelékhez egy csésze sárgabarack lekvár
  • Porcukor a tetejére

Elkészítés:

  1. Futtassuk fel a tejben az élesztőt.
  1. Keverjük össze egy nagy tálban a tojássárgákat, a kézmelegre hűlt olvasztott vajat, a rumot, a vaníliát, a sót és a felfuttatott élesztőt, majd adjuk hozzá a liszt felét, és keverjük el alaposan a többi összetevővel. Ezt követően keverjük hozzá a maradék lisztet is, és dolgozzuk el, amíg egy ragacsos masszát nem kapunk.
  1. Lisztezett kézzel kezdjük befelé „hajtogatni” a tészta széleit, ismételjük ezt párszor, és ha túl ragacsos lenne a tészta, még mehet bele 1-2 evőkanál liszt, de több semmiképpen. Ha már nem ragacsos túlzottan a tészta, kezdjük addig dagasztani, amíg már szépen el tudjuk választani a tál falától – ez 5-10 percet is igénybe vehet.
  1. Vajazzunk ki egy tiszta tálat, és tegyük át ebbe a tésztát, majd egy meleg helyen letakarva várjuk meg, amíg nagyjából kétszeresére kel. Ez – a hőmérséklettől függően – akár 1,5 órát is igénybe vehet, de hűvös helyen persze ennél is tovább tarthat a kelés.
  1. Következhet a nyújtás! A tálat megfordítva tessékeljük ki a megkelt tésztát egy finoman lisztezett felületre, majd nyújtsuk óvatosan (ügyelve arra, hogy a levegőt ne préseljük ki belőle) nagyjából másfél centiméteres, esetleg picit nagyobb vastagságúra a tésztát.
  1. Egy tepsit vagy tálcát béleljünk sütőpapírral, és helyezgessük ebbe a kör alakú kiszúróval vagy pohár szájával kiszaggatott fánkokat. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és ismételjük a folyamatot, amíg minden tészta el nem fogyott.
  1. Fedjük tiszta konyharuhával a fánkokat egy meleg helyen 30-45 percig, hogy ismét megkeljenek. Ha ennyi idő alatt nem kelnek meg nagyobb labdacsokká, akkor bizony még várni kell, azonban az sem jó, ha túlkelnek, mert akkor ismét csak összeeshetnek.
  1. Ha már láthatóan megkeltek a fánkok, negyed óráig hagyjuk őket letakaratlanul, hogy egy leheletnyi vékony „kéreg” képződjön rajtuk.
  1. Ezt követően már mehetnek is a forró olajba, ahol közepes hőfokon mindkét oldalukat szép aranybarnára kell sütni. Ez nagyjából másfél-két percet vesz igénybe.
  1. A kész fánkokat helyezzük papírtörlővel bélelt tálba, majd hagyjuk kissé lehűlni. Eközben a lekvárt kanalazzuk egy habzsákba, s egy pálcikával fúrjunk lukacskát a fánk oldalába. Ebbe helyezzünk a lekvárból.
  1. Végül hintsük porcukorral a fánkokat, s már fogyaszthatjuk is őket.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés