Hozzávalók (12 zsemléhez)
3 csésze kenyérliszt
Fél teáskanál só
Egy teáskanál fahéj
Fél teáskanál szerecsendió
Negyed teáskanál őrölt gyömbér
Fél csésze cukor
15 gramm friss élesztő
3 csésze olvasztott vaj
Fél csésze langyos tej
Egy teáskanál vanília kivonat
Negyed csésze víz
Egy tojás
Fél csésze mazsola
150-200 gramm csokoládécsepp
A kereszt minta elkészítéséhez:
40 gramm liszt
3-4 evőkanálnyi víz
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, lisztet, sót, illetve a fűszereket.
Egy kis tálban futtassuk fel az élesztőt 1 teáskanál cukorral, negyed csésze kézmeleg, langyos tejben. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, majd keverjük vele a tojást, a vaníliakivonatot, a maradék tejet, illetve a vizet is. Dagasszuk a tésztát addig, amíg már szépen elválik a tál falától.
Letakarva pihentessük meleg helyen egy, másfél órán át. Ez idő alatt jó esetben a tészta duplájára kel.
Ezután keverjük a tésztába a csokicseppeket és a mazsolát, majd újabb fél óráig hagyjuk kelni a tésztát, mielőtt 12 darabra vágnánk, majd labdacsokká formáznánk azt.
A kis tésztagömböket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd takarjuk le őket beolajozott fóliával. Újabb fél óra pihenés következik a süteményünknek.
Melegítsük elő közben a sütőt 200 fokra.
Egy tálban keverjük el a lisztet és a vizet, majd kanalazzuk habzsákba, s így rajzoljunk kereszteket a zsemlék tetejére.
Süssük a zsemléket 15 percig az előmelegített sütőben, majd mikor kivettük őket a sütőből, érdemes baracklekvárral megkenni a tetejüket.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4qguJMvNLlk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>