hirdetés
Életmód

Így készül az olaszok hagyományos karácsonyi sütije, a panettone csokisabb és kisebb változatban

Igaz, nekünk megvannak a saját ínycsiklandó és jól bevált karácsonyi desszertjeink, ide értve a kihagyhatatlan bejglit, de aki még ezen felül is szeretné valami újdonsággal meglepni a vendégeit, a panettone elkészítésével is megpróbálkozhat, s könnyen meglehet, hogy utána ez a sütemény is csatlakozik a kedvenc karácsonyi receptek seregéhez…

Így készül az olaszok hagyományos karácsonyi sütije, a panettone csokisabb és kisebb változatban
hirdetés

Hozzávalók (6 db mini panettone esetén)

Egyharmad csésze meleg tej

Fél teáskanál cukor

Kettő és egynegyed teáskanál élesztőpor

hirdetés

Két csésze, kb. 260 gramm kenyérliszt

Egy teáskanál só

Egy fél citrom frissen reszelt héja

Egy narancs frissen reszelt héja

Másfél teáskanál vanília kivonat

Egy tojás + 1 tojássárgája

2 evőkanál méz

75 gramm vaj (szoba-hőmérsékletű, kockákra vágott)

100 gramm csokicsepp vagy apróra tört csoki

Egy tojás némi tejjel elkeverve a sütemény tetejére

Elkészítés:

  1. A cukrot és a meleg tejet keverjük össze, majd adjuk hozzá a porélesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.
  1. A további hozzávalókat (a kenéshez szükséges tojás, a csoki és a vaj kivételével) tegyük egy robotkép tálkájába, majd keverjük el, s kb. 10 percig dagasszuk a tésztát a gép segítségével.
  1. Apránként adjuk hozzá a vajat, mindig elkeverve az újabb adagok után. Ha minden vaj belekerült, újabb 10 percig dagasszuk a tésztát, majd tegyük át egy kivajazott tálba, és fedjük le fóliával. Tegyük kellemesen meleg, de nem forró helyre, ahol nagyjából a kétszeresére kell kelnie.
  1. Kenjük le vékonyan olajjal a felületet, ahol dolgozni fogunk, de ne lisztezzünk, hiszen azzal újabb adag liszt kerülhetne a tésztába.
  1. A tésztából óvatosan nyújtsunk egy négyzet alapú formát, majd a tetejére szórjunk egységesen csokicseppeket.
  1. Óvatosan gyúrjuk össze a tésztát, majd válasszuk szét hat egyenlő részre, gyúrjuk kis labdacsokká, és tegyük őket sütőformába vagy helyezzük tepsire.
  1. Egyelőre fedjük le ismét a süteményeket fóliával, majd ha ismét keltek, kenjük meg a tetejüket a tojással. Idő közben a sütőt melegítsük 175 fokra.
  1. Süssük a süteményeket kb. 25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés