Hozzávalók az almához:
- 4-5 nagyobb alma
- 50 gramm + 1 evőkanál vaj
- 5+2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Hozzávalók a tésztához:
- 75 gramm szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 evőkanál cukor
- 3 tojás
- 3 evőkanál tejföld
- Egy citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál sütőpor
- 11 evőkanál liszt.
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve vajazzunk ki egy 26 centiméteres piteformát. Hámozzuk és szeleteljük az almákat, majd pici citromlevet tegyünk a szeletekre.
- Olvasszuk fel a vajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a cukrot, és melegítsük, amíg az egész aranybarna nem lesz. Ezután öntsük a szószt az almákra, és a cukor másik felét, valamint egy evőkanál vajat is keverjünk még el, azután tegyük a sütőbe addig, amíg a tésztát készítjük.
- Amíg az almák a sütőben sülnek, készítsük el a tésztát. Válasszuk el a tojások fehérjét és sárgáját, illetve egy kis tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd tegyük félre.
- Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást, a tejföld, a citromhéjat és a vaníliakivonatot. Ha kész, a lisztes keveréket is keverjük el benne.
- Verjük fel a tojásfehérjéket egészen keményre, majd óvatosan forgassuk a tésztába.
- Vegyük ki a sütőből az almákat, és hintsük meg a tetejüket fahéjjal. Ezután öntsük rá a tésztát, és süssük 25-30 percig. Ha kész, tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni a süteményt.