hirdetés
Életmód

Kiváló hatással van az egészségre a szamóca

A szamóca (vagy köznyelvi megnevezésén földi eper) azon gyümölcsök egyike, amelyeket aligha kell külön népszerűsíteni. Mégis, érdemes vetni egy pillantást a kedvelt gyümölcs pozitív hatásaira.

Kiváló hatással van az egészségre a szamóca
hirdetés

Egyelőre viszonylag drága a szamóca, és nem is mindenhol van belőle túl nagy kínálat, de ha találunk elérhető áron a gyümölcsből, nemcsak a finom íze, de a pozitív egészségi hatásai miatt is érdemes lehet beszerezni belőle.

A szamóca egyik kiváló tulajdonsága, hogy jelentős antioxidáns-tartalma van, ráadásul a cukorbetegek is ehetnek belőle mérsékelt mennyiségben, mivel nem ugrik meg tőle túlzott mértékben a vércukor sem. Éppen emiatt egyébként a fogyókúrázók szemében is értékes ez a gyümölcs, hozzátéve azt, hogy a magas rosttartalma révén az emésztést is javítja, ami ugyancsak hasznos segítség lehet a plusz kilók leadásában.

A napi ajánlott 400 grammos zöldség- és gyümölcsbevitel egy részét is könnyedén fedezhetjük az eperrel, hiszen olyan finomságról van szó, amelynek nassolását nem elkezdeni, hanem abbahagyni a nehéz…

Egyes kutatások szerint a szamóca némi védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, elsősorban a benne található polifenoloknak köszönhetően. Természetesen a földi eperben található kálium és a magas rosttartalom is hozzájárulhat a szív-és érrendszer általános egészségéhez.

A szamócában található antioxidánsok a rendszeres fogyasztás mellett bizonyos mértékben csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát is, a szabadgyökök megkötése révén. Természetesen nem tekinthető „gyógyszernek” a daganatos betegségek ellen az eper, de az egészséges életmód részeként a rendszeres fogyasztása mérsékelheti a kialakulás kockázatát.

Végül, de nem utolsósorban a sok vizet és rostot tartalmazó eper hozzájárulhat az egészséges bélműködés fenntartásához, továbbá a szervezet hidratálásának is egy egészséges és nagyon élvezetes módja lehet, ha sok szamócát eszünk.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Pezibear)


hirdetés

További híreink