Kutatók egy nemzetközi csoportja korábbi tudományos bizonyítékokat vizsgált felül a témában, s ennek eredményeként arra jutott, hogy a legtöbb felnőttnek továbbra is ajánlott lehet azt a mennyiségű vörös és feldolgozott húst enni, amit jelenleg is fogyasztanak – számol be róla a ScienceDaily.com tudományos portál.
A kutatók négy szisztematikus elemzést végeztek kontrollált kísérleteken és megfigyelésen alapuló korábbi munkákon annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen hatással vannak a vörös és feldolgozott hústermékek a szív- és érrendszer egészségére, valamint a rák kockázatára.
Egy 54 ezer ember megfigyelésével, összesen tizenkét kísérlet segítségével folytatott kutatás során például nem volt megfigyelhető statisztikailag jelentős összefüggés a vörös húsok fogyasztása és a cukorbetegség, rák, illetve szívbetegség kialakulása között. Másik három, több millió ember állapotát és életmódját követő tanulmány elemzésekor pedig csekély csökkenést mutattak a betegségek kockázatát illetően azok esetében, akik a többieknél három adaggal kevesebb vörös vagy feldolgozott hústerméket fogyasztottak egy héten.
A kutatók egy ötödik elemzés során kiderítették azt is, hogy az emberek jellemzően azért esznek húst, mert egészségesnek tartják, szeretik az ízét, és mert nem szívesen változtatnának az étrendjükön.
Gordon Guyatt, a McMaster Egyetem professzora elmondta, hogy a mára nagy érdeklődés övezi a vörös hús a táplálkozásban betöltött szerepét, az embereknek pedig a rendelkezésre álló legalaposabb információkra van szükségük, hogy képesek lehessenek döntéseket hozni saját táplálkozási szokásaikról.
A kutatók megjegyezték azt is, hogy a munkájuk során kizárólag a vörös húsok a szív- és érrendszer egészségére és a rák kockázatára vonatkozó kockázatát vizsgálták, állatjogi vagy környezetvédelmi szempontokat nem vettek figyelembe.