Hazánkban viszonylag kevés helyen termeszthető sikerrel a szelídgesztenye, de ha alkalmunk adódik, érdemes beszerezni pár adaggal: finom íze, alacsony zsírtartalma, magas rosttartalma és a benne található számos vitamin és ásványi anyag miatt nagyon értékes eledelről van szó.
Főként az októberi-novemberi időszakban találkozhatunk Magyarországon a piacokon friss szelídgesztenyével, ami mellett persze feldolgozott formájában konzervként vagy püréként máskor is levehetjük a boltok polcairól.
A kedvelt termés pozitív egészségi hatásairól a BBC készített egy összegzést, amelyben egyebek mellett kiemelik, hogy a szelídgesztenyében viszonylag kevés a zsiradék, miközben a rosttartalma magas, ami pozitív élettani hatást fejthet ki.
Mint írják, száz gramm szelídgesztenyében csupán 149 kalória található, ugyanakkor ebből a mennyiségből 28 gramm szénhidrát, ami például a dióhoz, mogyoróhoz viszonyítva magasabb arány.
Ebből is adódik, hogy a fehérjetartalma – ami jellemzően 1,9 gramm körül mozog ilyen mennyiségű gesztenye esetén – alacsonyabb, mint a dióé, mogyoróé.
Mindeközben a termésben található zsírsavak lényegében kizárólag pozitív élettani hatásokkal bíró telítetlen zsírsavak. Az emésztőrendszer egészségét pedig a 100 grammnyi mennyiségben megtalálható mintegy 5,1 gramm rost kifejezetten támogatja.
Ha pedig mindez nem volna elég, a szelídgesztenyében található még kalcium, illetve cink is, a vitaminok közül pedig a B-vitaminok és az E-vitamin található meg benne jelentősebb mennyiségben.