hirdetés
Életmód

Szederpite recept

Már érik a fekete szeder, ami nemcsak frissen rendkívül ízletes, de süteményekben, piték töltelékeként is. Ez ihlette az alábbi tojásmentes pitereceptet is, amelynek főszereplője éppen ez a gyümölcs.

Szederpite recept
hirdetés

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 gramm (2,5 csésze) finomliszt
  • Egy evőkanál cukor
  • Fél teáskanál só
hirdetés
  • 230 gramm felkockázott vaj
  • 120 ml jéghideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 900 gramm friss, átmosott fekete szeder
  • 50 gramm cukor
  • Három evőkanál keményítő

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot és sót, majd morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a hideg vizet, és dolgozzuk tésztává, esetleg ha túl száraz, még egy kevés vízzel kiegészíthetjük. A tésztát osszuk két egyforma részre, majd formázzuk gombócokká, és tegyük a hűtőbe egy órára.
  1. A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a szedret, keményítőt és cukrot, majd tegyük félre a felhasználásig.
  1. Lisztezett felületen nyújtsuk ki először az egyik adag tésztát, majd helyezzük azt a piteforma aljára. Kanalazzuk rá a tölteléket, majd nyújtsuk ki a másik adag tésztát is, és helyezzük azt a tetejére. Nyomkodjuk össze a két adag tészta széleit, majd villával szúrjunk néhány lyukat a tetejére, vagy késsel vágjunk csíkokat a tésztára.
  1. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük aranybarnára a pitét háromnegyed-egy óra alatt.

(A borítókép forrása: pixabay.com / la-fontaine)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés