hirdetés
Életmód

Töltsd meg a kamrád ízletes körtebefőttel!

A befőzés elsőre talán bonyolult műveletnek tűnhet, azonban csupán néhány dologra kell figyelni, és még a téli hónapokban is élvezhetjük a korábban eltett gyümölcsök zamatát. Alább azt mutatjuk be, hogyan teheted el az egyik legfinomabb körtebefőttet!

Töltsd meg a kamrád ízletes körtebefőttel!
hirdetés

Hozzávalók és eszközök 2-3 kg körtéhez:

 • Két csésze cukor
 • Két liter víz
 • Négy darab kardamom
hirdetés
 • Két darab csillagánizs
 • Egy-két rúd fahéj
 • Jól zárható, alaposan megtisztított befőttesüvegek - ha nincs hozzájuk tökéletesen záródó kupak, akkor befőttes gumi és celofán/befőzőfólia

Elkészítés:

 1. A körtéket pucoljuk meg és vágjuk négybe. Hideg, citromlével vagy citromsavval elkevert vízben „fürdőztessük” meg őket, így megelőzve, hogy barnulni kezdjenek.
 1. Egy nagy lábasban, kb. 2-3 liter vízben keverjük el a cukrot és a fűszereket, majd melegítsük forrásig.

3.Helyezzük bele a körtéket, és miután ismét forrni kezd a lé, főzzük benne 5-10 percen át a gyümölcsöt.

 1. A tiszta, akár forró vízben mosogatott vagy rövid ideig mikróban hőkezelt befőttesüvegekbe helyezzük bele a körtéket, és töltsünk rá annyi levet, ami elfedi. Az üvegek széleit tiszta ronggyal vagy papírtörlővel törölgessük le.
 1. Zárjuk le az üvegeket a fedőjükkel, vagy ha nem elég jól zár már a fedő, akkor előbb befőzőfóliával és befőttes gumival, majd ezt követően a fedővel.
 1. Végezetül készítsünk száraz dunsztot, ahol az üvegek lassan, lehetőleg napok alatt hűlhetnek le. Ehhez jól bevált módszer lehet, ha meleg pokrócok alá és közé helyezzük az üvegeket, de akár más, jól hőszigetelő közeget is választhatunk – mint például egy szoba-hőmérsékletű hűtőtáskát.

(A borítókép forrása: pixabay.com / CSU-Extension)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés