Egy átlagos adag padlizsán tartalmazza a felnőttek számára ajánlott napi rostbevitel, rézbevitel, B-6-bevitel, magnéziumbevitel, illetve tiamin-bevitel legalább öt százalékát, azon felül pedig még más vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Ráadásul a padlizsánban még antioxidánsok is találhatóak, amelyek a szervezetben található szabadgyökök megkötésében hasznosak, s ezáltal csökkentik bizonyos betegségek kockázatát, mivel mérséklik a sejteket érő károsodást – írja a MedicalNewsToday.
A padlizsánjót tesz a szív-és érrendszer egészségének is, hiszen sok kálium, rost, C-vitamin, B6-vitamin és antioxidáns is található benne, valamint a benne található sok rostnak köszönhetően még a koleszterin-szintet is megfelelő szinten segíthet tartani. Egy 2014-es tanulmányban ez utóbbi feltételezést részben bizonyíthatták is, hiszen csökkent a padlizsánban található egyik összetevő hatására a „rossz” koleszterin szintje.
A padlizsánban lévő polifenolok némi védelmet nyújthatnak a daganatos betegségek ellen is, valamint a padlizsánban megtalálható antociánok bizonyos szintig akadályozhatják az új erek formálódását a daganaton belül, csökkenthetik a gyulladást, és blokkolhatják a rákos sejtek terjedését okozó enzimeket.
Állatokon végzett kísérletek azt látszottak alátámasztani, hogy a padlizsán héjában található antociánok védhetik az agysejtek membránját a szabad gyökök okozta károsodástól, illetve a nazunin nevű antioxidáns segíthet a sejtek számára a tápanyagok pótlásában és az anyagcserében. Az antociánok továbbá mérsékelhetik az idegi gyulladásokat és javíthatják az agy vérkeringését, ami különösen idősebb korban jelenthet sokat az agyműködés egészségének szempontjából.
Mivel a padlizsánban alapvetően kevés a kalória – nyilván, ha rántjuk, akkor ez már nem sokat számít majd, de gondolkozzunk most más elkészítési módokban –, emellett pedig sok a rost, ezért az ideális testsúly megtartásában, elérésében is a „barátunk lehet”.
Ha pedig mindez nem volna elég, a padlizsánban még jelentősebb mennyiségű lutein és zeaxantin is található, amelyek**a szem egészségének megtartásában lehetnek fontosak.**A lutein kiemelten az időskori makula-degeneráció ellen nyújthat bizonyos szintű védelmet.