hirdetés
Életmód

Temérdek jótékony hatás bújik meg a mákszemekben

A mákot kevés országban kedvelik annyira, mint nálunk, és jól is tesszük, hogy viszonylag gyakran fogyasztjuk ezt a számtalanféleképpen elkészíthető, ízletes alapanyagot.

Temérdek jótékony hatás bújik meg a mákszemekben
hirdetés

A máknak igen sok pozitív tulajdonsága van, amelyek révén kedvezően hat az egészségünkre. Az egyik legfontosabb jó tulajdonsága például az, hogy igen sok fehérje található benne, amelynek a sejtek és szövetek felépítésében, az immunrendszer megfelelő működésében a látás egészségének megőrzésében, illetve a hormonok, antitestek és enzimet termelésében is fontos szerepe van.

Amíg azonban sok kiváló fehérjeforrás (elsősorban az állati eredetűek) rostot nem, vagy csak kisebb mennyiségben tartalmaz, addig a mák igen jó élelmirost-forrás, hiszen mindössze három evőkanál mák már egy átlagos felnőtt számára ajánlott napi rostadag 28 százalékát tartalmazza - derül ki a MedicalNewsToday cikkéből.

A fentiek mellett a mákban jelentősebb mennyiségű kalcium is található, amely elsősorban a csontok és a fogak egészsége szempontjából fontos, de más élettani folyamatokban is nagy szerepe van.

A magnéziumra is nagy szüksége van a szervezetnek, márpedig a felnőtteknek ajánlott napi magnéziumadag mintegy 35 százaléka fedezhető három evőkanálnyi mák elfogyasztásával.

Végezetül, említésre méltó a mák cinktartalma is, amely nemcsak az immunrendszer megfelelő működését támogatja és a sebgyógyulást gyorsítja, de a fehérjék és DNS előállításában is nagy a szerepe. Gyermekkorban különösen is fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszák a fiatalok.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Jaksa Gergő)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés